• Afspreken? Bel +31 6 54 266 165

Kennis delen, hoe mooi is dat?

Werken met passie voor de sport en bewegen is wel mijn ding, of het nou lopen, fietsen, skeeleren en in de winter schaatsen is, ik geniet met volle teugen van de ontspanning door inspanning. Het buiten bezig zijn, een met de elementen met maar een winnaar en dat ben jezelf, kan het mooier?

Momenteel, hartje winter, al laat de natuur daar nog bar weinig van zien, vollop bezig op het ijs. Full time bezig met het geven van trainingen en instructie aan schaatsers is een prachtig spel van communiceren, doseren en vooral leren en laten leren. Hier zijn richtlijnen voor maar zeker geen regels, het is een gevoel een benadering en je kunnen verplaatsen in. Dat maakt het wel heel bijzonder.

De ijswereld is klein, de Jaap Edenbaan beroemd en dat levert een mooie mix van verschillende schaatsers op, De beginners die de grote baan als een uitdaginbg zien, de enthousiaste amateur, de schaatsers met ster allures en en de mannen en vrouwen die het gewoon heel goed kunnen, maar vergeet zeker niet de toppers die de baan nog steeeds aandoen. Het komt dus zomaar voor dat je op een avond zomaar achter een schaatser rijd die op het allerhoogste niveau rijd of gereden heeft. Dichter bij kom je niet toch?

Zo liep ik pas geleden Hans van Helden tegen het lijf, een van net voor mijn generatie, maar wel een waar thuis over gesproken werd. De stylist ten top, de enfant terrible ook maar wel een die precies wist waar hij mee bezig was. Op zijn eigen wijze keihard schaatsen, inspirerend.

Al pratende en kijkend naar schaatsers op de baan werd het al snel het openelijk analyseren van de schatsers en de manier waarop je de juiste techniek kunt overbregen op schaatsers. Bij het gebruik van de armen was er een duidelijke gelijkenis van het gebruik hiervan tijdens het schaatsen. Eentje die voor vele zoveel kan betekenen. Coördinatie en balans. Eigenlijk net zo eenvoudig als bij het lopen!

Maar het gros van de schaatsers gebruiken ze niet, verkeerd of nauwelijks, zonde. In mijn trainingsvorm let ik er altijd op dat het gebruik de houding ten goede komt. Hans toont direct hoe hij het inzet om het heup gewricht nog dynamischer in te zetten. Zijn manier waarop hij het uitlegd, direct ook laat ervaren en de passie die er na al die jaren nog zo afspat is voor mij als pure rijkdom dat ik het kan meemaken.

Prachtig momentje waarop kennis, ervaring en techniek zo samen komen en je dit direct weer kunt uitdragen aan je rijders! Maar ook mooi te ervaren dat de kennis van toen in basis nog zo veel kan toevoegen aan de huidige kennis. Tijden veranderen, letterlijk, maar de basis blijft gelijk. Wij perfectioneren en passen het aan met de hedendaagse kennis.

Sport, in dit geval de schaatssport, is er een die dus nooit uit ontwikkeld raakt, staat op een basis en verbeterd en evalueerd. Dus als je denkt, nou ik kan het, dan begint het pas en realiseer je je dat je nooit bent uitgeleerd!

#sportismooi

Dank je wel Hans voor de wijze woorden!

Foto’s Gert Kracht

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment