• Afspreken? Bel +31 6 54 266 165

Hallo zomer, ijzers worden wielen en ijs asfalt

De Jaap Edenbaan is klaar, over en uit, de machines zijn uit, het ijs is weg. Het winter seizoen is klaar, onderhoud aan de machines en de baan om komend seizoen nog beter voor de dag te komen. Ondertussen verruil ik de ijzers voor wielen en breekt de periode aan van minder rondjes ( tenslotte heb ik er weer een kleine 15.000 rondjes opzitten deze winter ) en veranderd dit in lange tochten!

De ijzers zijn in onderhoud geweest en liggen klaar voor het zomerijs straks, maar tot die tijd wordt het korte broek, skeelers, op pad met de mannen en meters maken. Niets double push, niets in een indoorbaan, nee puur de mooiste stukjes asfalt opzoeken en gaan. Nu heb ik de mazzel dat de ‘favoriete spots’ elk seizoen wel beter lijken te worden, daar het gebied waar ik het liefst train, steevast wordt uitgeroepen tot meest schone en moderne bedrijven terrein. Super is dat, 3 meter breed, super glad en vooral schoon asfalt, compleet gescheiden van de weg, zonder honden, spelende kinderen, nauwelijks fietsers en af en toe een scooter. Maar genoeg ruimte dus kun je volle bak over de volledige breedte knallen, als het meezit kun je een kleine 60km doorrijden en heb je de volledige route bijna voor jezelf.

Als het meezit, wordt je opgewacht, zeker als we vroeg op pad zijn, door de wilde paarden, die aan de andere kant van de sloot leven en nieuwsgierig meerennen als ze het geluid van de wielen op het asfalt horen. Bruut geweld en machtsvertoon als ze meerennen en luid briesend laten weten dat ze er zijn. Wat een feest ! Roofvogels die daar rondvliegen en veelal ons een stuk eerder doorhebben dan wij hun ( we hebben bijna altijd de ‘vogelaar’ mee die zeker mij er op wijst dat er een vogel zit, daar ik zelf dat meestal niet doorheb )

Elk jaar is het wel weer even wennen, het gewicht van de skeeler ten opzichte van de schaats, het voelt als kilo’s die met de benen aan de haal gaan, zeker met de 110mm wielen met de abec9 lagers die rollen als een geoliede naaimachine. Maar gelukkig wend ook dat weer en is het ook weer super lekker dat de grip van de wielen op het gladde asfalt zo optimaal is. Dit wennen herhaald zich dan ook in Juni op et zomerijs, als de schaatsen weer aangaan en het gevoel zo is dat ik we 2 keer kijk of ze echt aanzijn, daar die echt niets wegen!

Het leuke van het trainen in de zomer is dat je met een ploeg echt een tocht kunt maken, de details van de beweging kunt fine tunen en de hoeken kunt optimaliseren. Het lichaam blijft zodoende gewend aan de houding en de rug wordt sterker en sterker. Voor mij het plezier en een super mooie basis voor de winter is het buitenspelen op de wielen.

#sportismooi

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment