• Afspreken? Bel +31 6 54 266 165

Buiten spelen – open water zwemmen

Zwemmen, meters maken, baantjes trekken en uren binnen in het chloor bad doorbrengen is best leuk. Sterker nog, het legt een super goede basis voor het werken aan de techniek, het ritme en het vermogen. Essentiële onderdelen voor het betere resultaat.

Herhalen wat me geleerd is, details opzoeken en nadenken over de beweging, net zolang totdat het een flow en ritme wordt waarbij de ontspanning om de hoek komt kijken. In mijn hoofd hoor ik Marion en Giel nog zeggen, ‘schouder naar voren’ en ‘je onderarm ontspannen’  en zorg dat je ‘geruisloos, zonder spatten je arm in het water steekt’  en dan ‘denk aan de volkswagen kever, grijp die bumper’ terwijl ik met alles wat ik heb mijn ademhaling op orde wil houden, de beweging aan het uitvoeren ben en ook nog probeer de snelhied er in te houden.

Het is veel, veel tegelijk, maar super gaaf om te doen. Elke vezel in het lichaam werkt mee, elk positief detail in de beweging zorgt voor verbetering, meters gaan onder mij door, keer op keer weer een baantje. Net zoalng dat ik het een beetje kan. Lange weg te gaan, maar dat is misschien wel de leukste. Leren en verbeteren, voelen en ervaren, er zijn van die momenten dat ik denk, ja, dit was een goede lap, dit vasthouden, van die momenten dat ik niet meer bijhoud hoevaak ik nu heen en weer ben gegaan. Dat zijn die momenten dat het lukt, werkt dat de flow er is en ik ook ervaar dat het gewoon door kan gaan. Alles voor het uieinelijke doel… dat buitenwater. Geen lijnen, niet staan, geen bodem zien, buiten !!

De binnen meters leg ik af bij SwimGym, persoonlijk voor mij het beste bad van de stad, eindelijk een bad waar ook ik, als kleine  man, mijn baantjes kan doen, zonder te worden overzwommen en als een groep krioelende goudvissen opgepropt in een baan lig. Nee, gewoon je eigen lane boeken en eigenlijk bijna altijd alleen of met één andere zwemheld in een baan. Zo kun je te gek een uur lang je ding doen, nonstop meters maken en werken aan. 100 + baantjes werken, genieten en weten waarvoor je het doet. Zo fijn.

Maar dan wordt het Mei, de zon laat zich zien, temperatuur gaat omhoog en dan mogen we naar buiten. Pak aan, meters maken in het onbekende, de eerste duik, oeps best wel even koud, zeker de eerste straal die zo je pak in loopt, maar als de beweging eenmaal aangaat is het goed te doen. Boei mee voor de zichtbaarheid, samen met de zwemmaatjes, als buddy’s naast elkaar in het zelfde ritme op pad. Links de schepen en de kade met daarachter de pakhuizen. Dat maakt het buitenwater in de Oostelijke Handelskade zo bijzonder. Ruim 3 km totaal kun je hier ongestoord de meters maken, langs de boten en kade, volop trappetjes, schoon water en nauwelijks boten.

We zwemmen veelal met het opkomen van de zon, de earlybirds, rustig op straat, super stil water, als een spiegel waar je als een warm mes dat door de roomboter snijt doorheen gaat, met de zon in de rug op weg naar Java eiland. Daar wordt er over gestoken, de een kijkt links de ander rechts en samen trekken we de 300 meter door naar de overkant. Maar ook een mooie afsluiter van de dag om voor het eten nog even de meters te maken komt steeds vaker voor ( zijn dan wel meer gegadigden 🙂

Misschien nog wel de leukste kant van het traject. De kade is laag en er lopen, fietsen, wandelen, trainen veel mensen op de kade en veelal is er een soort contact met hun. Ze zien ons dan zwemmen, hebben het erover en vaak is de vraag, ‘Hoe is het water? niet te koud?’ terwijl ze zien dat we al een stukje bezig zijn en ook wel realiseren dat het wel moet kunnen. Toeristen snappen het vaak niet, zwemmen in de gracht? Kan dat? Mag dat? Zeker wel!

Dat is juist het allerleukste aan de stad, schoon water, beetje brak ( uiteindelijk komt het vanuit zee en gaat het naar het IJselmeer ) dus is het niet zout maar ook niet zoet. Er is een constante doorstroom, weinig scheepverkeer en Amsterdam doet er steeds meer aan om de grachten schoon te houden. Dus top! De zomer begint dit jaar vroeg, dus is er al veel gezwommen en beloofd het straks wat als er ook weer voor het goed doel gezwommen wordt met de CitySwim. Buitenspelen in het open water, blijft een feestje.

#sportismooi

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment