• Afspreken? Bel +31 6 54 266 165

Diversiteit prikkelt lichaam en geest

Anders denken, anders doen, het lichaam blijven prikkelen en de beweging afwisselen, maakt je completer als geheel. De bewustwording van het lichaam, hoe je beweegt en vooral waarmee je dit controleerd. 

Ik zelf doe een hoop met mijn lichaam, ik loop, fiets, zwem, schaats, doe aan yoga en doe maar al te graag nieuwe dingen. Nieuwe uitdagingen, nieuwe manieren van beweging. Juist bewust ander omgaan met je lijf. Dat levert mij echt enorm veel meer op dan alleen het plezier in het leren van iets nieuws. Steeds vaker zijn de bewegingen een onderdeel van een groter geheel. Bewegingen die zo ‘normaal ‘ zijn bij de ene, ondersteunen onbewust de andere.  Juist bezig zijn met één en dezelfde beweging maakt progressie maar loopt ook tegen beperkingen aan. De juiste combinate en de afwisseledne inzte van het lichaam, maakt je completer als geheel en zorgt dat er in het geheel een progressie ontstaat en niet alleen specifiek een beweging.

Het lichaam herkent een prikkel gedurende 6 weken en gaat daarmee aan de slag, na deze periode zou je het schema moeten aanpassen om de blijvende progressie vol te kunnen houden. Doe je dit niet en negeer je de veramdering, wordt je feitelijk dus minder goed. In deze 6 weken is de afwisseling die je toepast in het gebruik van je lichaam echt goud. Daarmee ontlast je deze van het lichaam en pak je spiergroepen anders aan en wordt het meer een geheel. Zie het als de combinatie lopen en fietsen, alleen al deze twee gewegingen zorgen er al voor dat de bovenbeen spieren in zijn geheel getraint worden en daarbij het mooiste voordeel onstaat dat het knie gewricht rechter beweegt en de pezen minder hoeven te corrigeren om de juiste houding te bewaken.

Combineer je dit bijvoorbeeld met specifieke yoga, waarbij je bewust die delen van het lichaam die je juist met lopen en fietsen zo compact gebruikt traint, dan krijg je souplesse en lengte in het lichaam en ontlast je tijdens de beweging zo optimaal mogelijk die delen die het meeste werk moeten verrichten. In dit geval dus de sterke core als geheel, die het lichaam in de juiste balans houd tijdens het lopen en fietsen.

Combineer je dit bijvoorbeeld met zwemmen, krijg je door het zwemmen zoveel meer lengte in het lichaam omdat je nu helemaal niets compact en klein hoet te houden, maar wel super sterk wordt in alle delen van het lijf. Alleen al de winst die je haalt met de juiste ademhaling tijdens het zwemmen die je kunt inzetten tijdens het lopen en fietsen.

Overall train divers, prikkel de geest, maak het lijf completer en doe eens anders dan je gewend bent. Daar wordt je beter van! #sportismooi

 

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment