• Afspreken? Bel +31 6 54 266 165

Buiten spelen

Maandag middag, nadat de winter een prachtig weekend heeft achter gelaten met dikke vorst, blauwe luchten en heel veel zon, is het vandaag grijs en grouw. Maar het is nog koud, dus kan en mag het de pret niet drukken. De polder in, buiten spelen! Waar heel Amsterdam en omstreken toch nog naar Ankeveen reden, reden wij juist de andere kant op. Richting Uitdam, om daar de Uitdammer Die en Holysloter Die te gaan rijden. Een prachtig stukje polder landschap, net achter de dijk van het IJsselmeer. Nederland op zijn mooist als het hier ook nog een winter is.

Eerst nog even 2 trainingen op de Jaap Edenbaan afwerken, maar dan is het weer tijd voor het beschikbare natuurijs. Waar iedereen in en rondom Amsterdam richting Ankeveen gaat, besluiten wij met 4 instructeurs vandaag richting Uitdam te gaan. Weg uit de drukte en Nederland op zijn allermooist in de winter. Veruit de beste beslissing van de dag, gezien dat er niemand op het ijs is. Het Uitdammer Die, zwart ijs, als een spiegel, zonder scheuren een prachtige uitdaging ligt op ons te wachten. Natuurijs heeft altijd iets magisch, iets spannends en geeft een super gelukzalig gevoel in je lichaam. Euforisch en lichtelijk druk parkeren we de auto in de berm, snel omkleden, prikkers om en we lopen richting een steigertje aan de kant. Super weer, buitenspelen op het water waar je zomers met de kano vaart. Pikant detail is wel, dat onder de steiger de eentjes kunnen zwemmen… Schaatsen aan en met een flinke afzet glijden we de prachtige ijsvloer op.

Kraken, janken en het zetten van het ijs is zeker het geval. Dikte is goed, maar de missie vandaag is dan ook wel om droog te blijven. Voorzichtig tasten we de kwaliteit af en rijden rustig richting het eiland. Prima, super glad en sterk. Dus kunnen we beginnen met … spelen op het ijs. Startjes, lange stukken, constant rondjes draaien en hard remmen. Alles wat je op buiten ijs wilt doen is mogelijk. Alleen wij vieren zijn op het Die, wat een rust.

We rijden richting Holysloot, wat voorzien is van net zulk mooi ijs als bij Uitdam. Hier werd gisteren al voor het eerst gereden, maar door de iets hogere temperaturen is het ijs vandaag weer volledig glad en strak. Kijken naar je eigen spiegelbeeld, de rietkragen die weerspiegelen in het ijs, de rust en 4 blije gezichten maken de middag top. Sterker nog, meer dan top.

 

 

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment