• Afspreken? Bel +31 6 54 266 165

Dag winter, hallo zomer

Begin April, net terug van een rondje Westerpark, hardlopen in korte broek, vol in de zon, lekker buiten maar in een schril contrast met amper een week geleden. Het weer was het zelfde, maar in een schaatspak de laatste meters maken op het bevroren water is wel even wat anders. Beide maken me blij, keer op keer weer. Maar het is ook altijd weer wennen om na een, ronduit bijzondere, periode van het geven van trainingen, lessen en het zelf maken van meters, in een keer er mee te stoppen. Zondag avond ging simpelweg de stekker eruit en maandag was het ijs veranderd in haar vloeibare vorm.

Einde seizoen, op naar de winter, de basis leggen voor een nog beter seizoen vanaf Oktober. Het seizoen verliep dit jaar zeker anders dan gepland, pech scenario’s die helaas werkelijkheid werden, weer dat, structureel altijd wel roet in het eten gooit, dit seizoen wel heel hardnekkig en aanwezig was. Maar deze overmacht werd keer op keer weer omgezet in positieve energie om nog beter voor de dag te komen. IJsmeesters, die onterecht een bak ellende over hun heen kregen, flikte het om met de CoolsteBaan ijsvloer toch weer super ijs neer te leggen zodat de meters gemaakt konden worden. (Dit seizoen slechts 13000 rondjes)

De trainingen en lessen bij De Schaatsschool en de Amsterdams Ski Vereniging verliepen top, zo mooi te zien dat je mensen groeien gedurende het seizoen, het gevoel van de techniek steeds beter onder de knie krijgen en vooral het plezier van de momenten op het ijs, kosten een bak energie maar leveren je het dubbele zeker ook weer op. In de reguliere lessen zie je de mensen echt stappen maken en het besef ontstaan dat het delen van de kennis van en naar elkaar ook daadwerkelijk vooruitgang brengt. Het sociale karakter van bezig zijn met het verbeteren van de techniek, zorgt er ook voor dat de groepen hechter worden en samen werken, samen leren. Ontspannen door inspanning, zeker voor de harde werkers die toch elke keer weer de tijd konden vrijmaken om geen uur te missen. Super fijn.

De intensief weken, schaatsers die in een korte periode intensief de techniek proberen te verbeteren, leverde talentvolle en super gemotiveerde schaatsers op die echt in een sneltreinvaart progressie boekte. Progressie die doelen versnelt mogelijk maakte, uitdagingen die werkelijkheid werden en vooral het plezier in het schaatsen vergroten. Zo mooi om hier onderdeel van te mogen en kunnen zijn. Weissensee trainingen waarbij de schaatsers uiteindelijk boven hun zelf uitstegen en het gewoon flikte en uitreden! Interactie met de schaatsers en samen beter worden, dat geeft energie voor beide. (http://www.sportismooi.nl/weissensee-2017-bijzondere-momenten/)

Deze winterperiode zijn er ook genoeg momenten geweest om zelf keihard te kunnen werken aan het verbeteren van mijn techniek. Samen met collega instructeurs, elkaar uitdagen, verbeteren en helpen om beter te worden. Kennis delen, elkaar gunnen en steunen, die basis was dit jaar super sterk. In de vroege uurtjes op de vrijdag, windstil met een opkomende zon, kou en kneiter hard spiegelglad ijs… kan het nog mooier?

Maar ook de donderdag avonden, traditioneel wordt er in het laatste uur nog samen met de collega’s gereden. Gestreden, getraind op specifieke punten als bijvoorbeeld de start, de snelle rondes en vooral de meest effectieve houding. Collega’s met hoog niveau wedstrijd achtergronden, talenten en super gemotiveerd en leergierig samen buitenspelen, die ook nu de ervaring en tips delen om samen beter te worden. Het is meer dan alleen maar rondjes maken, het is de beleving en vooral het plezier dat dit mogelijk maakt. Opnames maken, voorzien van commentaar en opbouwende kritieken, maar ook de complimenten, waar iedereen altijd wel een beetje blij van wordt. Kortom mooie uurtjes waren dat, die doorgang vinden in de zomertrainingen. Samen werken aan een nog betere winter.

De Jaap Edenbaan is nog de laatste echte buitenbaan, die zo uniek is, buiten en één met de elementen, uniek ijs wat soms zeker niet onderdoet van menig binnenbaan, dat het plezier en het gevoel van schaatsen het beste verwoord. Iedereen die op de Jaap rijd, werkt altijd een stukje harder, weerstaat altijd een stukje meer en geniet daardoor ook dubbel en dwars als de weergoden het perfecte scenario voorschotelen en je je dan kunt uitleven op echt de mooiste baan van Nederland.

Het seizoen, starte voortvarend, kreeg een dikke tegenslag en moest knokken tegen de verhalen en meningen, maar mijn plezier om er te kunnen werken en rijden is geen moment minder geworden. Sterker nog, samen met het team van De Schaatsschool hebben we er alles aan gedaan om het toch nog succesvol af te sluiten en hierin zijn we volgens mij zeker geslaagd. Winter wordt zomer, trainingsvormen worden aangepast, maar hebben nog steeds het zelfde doel. Sterker, technisch en met een groot vermogen de volgende winter in. Ook weer een super mooie periode, waarin ook nu weer sport, meer is dan bewegen alleen.

Dag winter, hallo zomer

 

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment