• Afspreken? Bel +31 6 54 266 165

Even voorstellen… Suzanne Jonk

Even voorstellen… Want wie zijn nou die mensen om Edo heen? Deze week stelt Suzanne(25 jaar) zich voor, fysiotherapeut in opleiding.

Ik ken Edo sinds mijn start bij de Schaatsschool vijf jaar geleden, Edo huppelde als jonge en fanatieke hond daar al rond als instructeur toen ik begon. In de loop van de jaren hebben we elkaar goed leren kennen en samen veel meegemaakt. Hoogte en diepte punten die uit een liepen van vakanties in Spanje, grappen op het ijs en avonden in de kroeg tot de overtraining van Edo en mijn eigen burn-out vorig seizoen.

Toen Edo mij dan ook vertelde dat hij graag 1 ding wilde bereiken komende periode en daar keihard voor ging knokken wist ik 1 ding zeker: “Ik ga je helpen waar ik kan.” En zo ontstond ons gezamenlijke doel: samen op het NK staan.

Ik ben in de afrondende fase van mijn bachelor Fysiotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam en heb afgelopen jaar mijn minor sportpsychologie afgesloten. Mijn interesse gaat vooral uit naar sporters en de relatie tussen mentale en fysieke effecten die training en wedstrijden op hun hebben. Ik ben gefascineerd door de connectie tussen geest en lichaam en het effect die het kan hebben als een of beiden niet “lekker zitten”.

Dit heb ik zelf uit eerste hand meegemaakt vorig jaar toen ik tegen een burn-out aanliep. Sporten lukte eerst helemaal niet, maar al was ik maar een kwartier bezig en kostte dat kilo’s energie de glimlach kwam door sport en beweging steeds meer terug. Samen met Edo, Peter en wat andere sportmaatjes en collega’s heb ik mij er vorige zomer al sportend door heen geslagen.

 

Nu precies een jaar later zit ik qua energie level bijna weer helemaal op het niveau dat ik herken en voel ik mij mentaal en fysiek een hele hoop beter. Tijd voor afstuderen dus maar ook voor ontzettend leuke dingen als #Project2NK.

Schaatsen
Het schaatsen is mij niet vreemd. Ik ben Edo tegen het lijf gelopen toen ik begon met les geven voor de Schaatsschool, zelf schaats ik al sinds mijn vierde en heb ik als jeugdrijder wat wedstrijdjes gereden. Toch heb ik ooit de schaatsen op geborgen en ben ik andere dingen gaan doen, want alleen voor mijzelf trainen zonder doel vond ik toch iets minder leuk en de motivatie verdween langzaam.

Toen ik na jaren “schaatspauze” bij de Schaatsschool aan de slag ging is de liefde voor de schaats en het ijs volledig, misschien wel meer dan ooit, terug gegroeid. Met enorme voldoening sta ik met fantastische collega’s de hele week op het ijs en geniet ik er van mijn kennis over te dragen aan anderen.

 

 

Naast het les geven aan volwassenen heb ik mij binnen de Schaatsschool afgelopen jaren gefocust op de jeugdopleiding die wij bieden en leid ik samen met een collega het onderdeel Jeugdschaatsen van de Schaatsschool.

#Project2NK
Terug naar Edo en #Project2NK. Edo en ik zien elkaar 1 keer in de week. We eten dan samen en bespreken een hoop. Vanuit mijn opleiding sta ik Edo bij in de vorm van sportmassage, blessurepreventie en eventuele behandeling. Daarnaast proberen Edo en ik samen grip te krijgen op de mentale aspecten in dit hele proces. Zo kijken we nu in deze periode vooral kritisch naar dag- en week indelingen en gaan we samen opzoek naar de juiste balans tussen rust en inspanning.  Wat zijn Edo zijn signalen die aangeven dat het minder gaat, of juist als het wel goed gaat? En wat kunnen we daar dan aan doen? Later in de aanloop naar het wedstrijdseizoen zullen we ons meer gaan focussen op mentale wedstrijdvoorbereiding en het opstellen, evalueren en bijstellen van doelen.

Samen gaan we komende tijd ontzettend veel leren, sporten en door nog meer diepe dalen en hoge pieken en ik heb daar ontzettend veel zin in!

 

1 Comment

Leave a comment