• Afspreken? Bel +31 6 54 266 165

IJS meters

Nog een paar weken en dan is het winterseizoen al weer voorbij. Onstuimig, bijzonder, snel, hard en vooral veel, het was er allemaal dit seizoen. Het seizoen begon vroeg en super goed, maar werd wreed verstoord door ernstige storingen aan het koelsysteem op de Jaap Edenbaan. Gedwongen pauze werd het zeker niet, uitwijken naar de baan in Haarlem en Hoorn was aan de orde. Alternatieve trainingen in de vorm van een vervroegd zomer programma vulde het spontane gat prima op. Scherp blijven en de conditie op peil houden. De laatste maand die we nu draaien is oogsten voor het harde trainen, voor de meters die gemaakt zijn, voor de verbeteringen die er elk jaar toch ook weer zijn. Mooi te zien dat de groepen die ik train de progressie ervaren en deze laatste weken hiervan kunnen genieten. Hard en gecontroleerd werken loont.

IJsmeters worden straks asfalt meters, trail meters en zeker niet te vergeten, zwem meters. Zomer schaats trainingen draaien voor een nog betere winter, als trainer en coach maar ook mijn zomer is de basis voor een betere winter. Kijk er naar uit, al is de voorbereiding nu wel al bezig, de focus is nog 100% ijs. Trainen met de collega’s van De Schaatsschool, trainen met de mannen van de Amsterdams Ski Vereniging, technisch verbeteren, werken aan het vermogen en vooral van elkaar leren en beter worden. Deze instelling die er leeft, zorgt ervoor dat een ieder kan groeien verbeteren, als individu maar ook als onderdeel van het team.

Dit seizoen betekende voor mij grotendeels het rijden van veel meters, de lange adem het afzien en vooral het genieten. Snelle werk, dat merk ik aan mezelf, is er zeker nog wel, maar ik gedij een stuk prettiger op lang en hard. De diesel in mij ontwikkeld zich. Misschien ook wel mijn leeftijd die daarbij een rol speelt. De sprint vezels worden minder, de diesel vezels floreren. Heerlijk, maar zeker ook lastig op zijn tijd. De jonge honden het hok uit zien blazen betekend lang niet altijd dat ik er direct vrolijk achter aan blaas. Maar de inhoud die bekend af en zet de boel weer gelijk. Iedereen geniet en als je deze twee wereldeen combineert wordt het alleen maar leuker.

De schaatsploeg binnen De Schaatsschool is hecht en rijd veel met elkaar, als vrienden en als training maten. Beter worden en leren, samen sterker worden, kennis deling en vooral genieten van het buiten spelen. Er is altijd wel een moment buiten de vaste tijden die gereden worden om samen te werken en elkaar te verbeteren, uit te dagen of juist bewust te worden hoe het anders kan. Dat maakt sport zo mooi en in het bijzonder de schaatssport, het stopt nooit, verbeteringen zijn er altijd. Schaatsen is een gevoel, gebaseerd op techniek in combinatie met kracht en vermogen. In de juiste balans super machtig, in de losse onderdelen altijd verbetering mogelijk. IJs meters zijn daarom dan ook zo van belang, uren draaien en gaan voor een doel, streven naar verbetering en elkaar gebruiken om dit te bereiken.

Vol gas nog deze laatste maand werken op het bevroren water, waarbij een koude maand Maart zeker op zijn plaats is om er nog meer van te kunnen genieten, dat is de uitdaging. Het doel blijft gelijk, leren en werken aan. Is er mooier, dan proberen jezelf beter te maken, op je eigen manier, met je eigen maatstaven? Kennis overbrengen op de training maten en de cursisten, dat is toch eigenlijk wel de mooiste baan die je maar kunt hebben. #sportismooi

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment