• Afspreken? Bel +31 6 54 266 165

Magische winterweek

Wat een hoop was werd een keiharde waarheid. Winter in Nederland met alles erop en eraan. Pak sneeuw, die eindelijk eens langer dan een dag bleef liggen, lage temperaturen, lees gewoon lekker flink koud, wat een uitzicht bood voor de eindelijk weer eens natuurijs.!

IJS op de sloten en meren en waar er al iets lag blijft de sneeuw liggen maar wat nog wat meer tijd nodig had om af te koelen,  de wind ging liggen en het water stil werd maakt het geheel compleet! Als gevolg van de harde wind die vooral de grote wateren constant in beweging hield en eigenlijk wegblaast tegen de oevers zorgen voor de kers op de taart dit jaar. IJspegels, hard bevroren oevers die Siberische taferelen tot gevolg hebben. …

Als de wind gaat liggen, de temperaturen blijven dalen krijg je dus super mooi strak zwart ijs met waanzinnige oevers. De droom voor de natuurlijs schaatser, maar zeker ook voor de natuurliefhebber die helemaal niets heeft met schaatsen! Op de vele plekken waar ik deze dagen het ijs hep uitgeprobeerd, bereden en vooral keihard van heb genoten waren de verschillen best groot. De grens van wind en binnendijks water was enorm. Waar de wind vrij spel had, nam ze ook alles in beheer en verdeelde de ijsvloer in schotsen, windwakken, open stukken, maar vooral magische spelingen van de natuur.

De dijken aan het IJselmeer, bijvoorbeeld bij de dijk naar Marken, lagen vol met het kruiende ijs van het IJsselmeer, dat zeker bevroor maar geen kans kreeg om een geheel te worden. Schotsen, scheuren, ophopingen van ijs tegen de dijk, rietkragen die volledig verpakt zijn in een dikke laag ijs. In een schril contrast dan met de situatie aan de andere kant van de dijk. De Gouwzee, een grote zwarte dikke plaat ijs, krakend en groots. Zeg maar in de luwte van de wind lukte het de natuur hier dus wel. Zo dicht bij elkaar en zo bizar anders 🙂

Waar, helaas zou snel als het komt het ook weer zal verdwijnen, zal het kruiende ijs nog wel even ophopen en deze magische natuur in stand houden. Mooie detail van ijs is dat het ook, naast enorm koud zijn, ook super goed isoleert en de koud dus lang kan vasthouden. Daarin tegen zullen de grote zwarte platen ook in een rap tempo weer verdwijnen als de temperaturen omhoog schieten.

Waar we op de zondag nog een laatste dag kunnen vertoeven op de bevroren plassen, kanalen en sloten, merk je ook dat de hoge temperaturen en de zon ook snel de boel weer kunnen neutraliseren. Sterker nog we krijgen gewoon nog geen week later een temperatuur verschil van 25 graden plus voor ons kiezen. Zo sta je op het midden van de Gouwzee op de schaats, zo zit je de zondag erop in je korte broek op racefiets en is zeker binnendijks geen ijs meer te bekennen, sterker nog er wordt gezeild en door een enkeling ( wel een hele fanatiekeling )  zelfs gezwommen…. Speling van de natuur?

Op de laatste zondag ochtend dan ook nog getrakteerd worden, op de zwarte plaat prachtig ijs op het Markermeer door een volle blik op de zon met een helo ( Bij een halo moet je juist richting de zon kijken en wordt het licht gebroken door ijskristallen ) wat wel een super mooie kers op de taart was van een super schaats week ( daarover later meer )

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment