• Afspreken? Bel +31 6 54 266 165

Werken aan de details, alles in een groter geheel zien

Ondanks dat de winter dan officieel voorbij is, hebben we de afgelopen tijd nog steeds te maken met koude lucht !! Maar zijn we wel volop al begonnen aan een zomerprogramma .. toch?!

Werken aan een nog betere winter, zorgen dat de basis nog beter wordt. Vooral door het ook anders trainen. Dat is wederom mijn missie voor deze zomer. Tijd voor werken aan, genieten van en vooral ook zoeken naar. Een mooie periode achter me gelaten, bizarre periode doorat het ondanks de Corona gewoon door beleef gaan op de ijsbaan, trainingen en coaching sessies andere manieren vonden, schakelen en vooral alles in een grotere geheel gaan zien. Niet dat ik eigenlijk een man van vaste patronen ben, meer een van voelt het goed en beleef ik er ook voldoende plezier en voldoening aan. Stilstaan werd het niet, door lopen en durven van het pad af te gaan maakte deze periode tot een succes.

Heel blijven en vooral geen blessures oplopen is eigenlijk altijd wel de missie, iets wat eigenlijk altijd een hoge prioriteit heeft voor mij, lukte best aardig tot een paar weken voor het einde van de winter ik toch ook een buiteling maakte tijdens een beweging voordoen. Linkerknie was het daar niet helemaal mee eens. Sterker nog er begon een periode waarin hij echt begon tegen te sputteren. Werd in sommige bewegingen beperkt, terwijl juist andere wel werkte. Dat betekende schakelen, anders denken en vooral op zoek gaan naar de mogelijkheden die wel konden. Mogelijkheden die het herstel juist zouden verbeteren, niet versnellen, maar dus zouden helpen.

Hoe dan?!.. techniek van elke beweging die ik doe, in deze winter periode veelal, het schaatsen, nog bewuster uit te voeren. Focus en controle, waar de conclusie ook naar voren kwam, dat ook ik soms op ervaring, het gewoon deed en niet altijd even schep hoefde te zijn. Nu ik er juist op ging letten om pijn te voorkomen, werkte het dubbel. Enerzijds ging ik beter en meer ontspannen rijden en anderzijds ging het herstel keihard vooruit.

Dus eigenlijk door bewuster een beweging uit te voeren, leert het lichaam nog sneller en levert dat dus een enorme oplossing bijdrage voor een ‘kleine storing’ in het systeem zeg maar. Maar daarnaast ook de focus leggen op ‘andere’ beweging vormen, die enerzijds een deel van de spieren ontzien en juist andere sterker maken. Zwemmen, magie in het water, denksport ten top en als je daar niet op de details let wordt het echt helemaal niets. Maar juist doordat er geen impact op het lichaam is bij het zwemmen en je werkelijk elke spier en vezel in het lichaam gebruikt wordt het nog meer een geheel. Geen hoeken in deze beweging is dus geen druk op de knie, maar wel gebruik van de spieren en pezen rondom de knie. Waar elke slag een complete opeenvolgende beweging is en zoveel gelijkenissen heeft met de schaatsbeweging is het echt werken aan de details. Rust en regelmaat.

Maar dan ook nog de Somatics sessies bij Haarlem.Yoga , die het het geheel eigenlijk compleet maken. Het gehele jaar door brengen deze sessies van het bewust worden van het gehele lichaam, innerlijke rust en ontspanning. De bewegingen zijn compleet, maar minimaal, de herhaling zet het lijf zelf aan het werk en reset zowel lichaam als geest. Keer op keer kom ik er als ‘compleet’ nieuw van vandaan, alles weer op zijn plek, elke vorm van spanning eraf en de souplesse wordt keer op keer beter in het lichaam. Wat zich uitbetaald in het herstel proces, mijn slaap ritme en vooral in elke beweging die ik maak. Werkelijk als nieuw…

Dus in een groter geheel altijd blijven zoeken naar uitdagingen en ‘andere’ manieren om te bewegen en het lichaam het zelf laten oplossen, resetten door te werken aan details. Heerlijk kom maar op met de zomer.. ! #sportismooi

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment