• Afspreken? Bel +31 6 54 266 165

De kers op de taart

Waar je altijd wel van droomt, klaar voor bent en sterker nog, altijd rekening mee houd gebeurde dan een kleine drie weken geleden. Eindelijk weer een keer echt natuurijs, echt meters maken op de plassen en meren, schaatsen op plekken waar je feitelijk alleen echt komt als het bevroren is. Dat gevoel van water dat geannexeerd wordt in land, waar buitenspelen maximaal wordt, je zweeft over het ijs, de tijd vergeten en vol gas geniet van het leven. Dat dus !

Het was even spannend, de ‘grote beer’ uit het noorden werd voorspelt, maar zou hij daadwerkelijk ook echt aankomen. Met eerst heel veel sneeuw voor Nederlandse begrippen en daarna veel wind en super lage temperaturen. Bijna een perfect scenario voor een prachtig vooruitzicht. De volgorde is wel van belang, heerlijk, eerst sneeuw, dan de lage temperaturen beloven mooi zwart ijs, maar de wind kan wel eens de spelbreker worden…. Zaterdag barst het dan toch echt los. Sneeuw all over the place, best veel voor Nederlandse begrippen en wakker worden op de zondag in een witte wereld is een feit. De wind is pittig en met sneeuwduinen als gevolg, maar Nederland is gehuld in een witte deken! Super, genoeg voor het plaatje, de slee etc, maar nu door vriezen is een must, dan wordt het compleet!

De kriebels worden erg, sterker nog, de route kaart wordt gepland, de adresjes gebeld, social in de gaten houden waar het eerste geschikte ijs zich zal aankondigen. Door de wind wordt het best spannend op de grote wateren, waar de windwakken een feit kunnen zijn. De sloten en rivieren, beschut water en binnendijks zouden met de lage temperaturen dan wel eens snel dicht kunnen liggen… Twee dagen hard vorst in de nacht en overdag niet boven nul, dat staat in de voorspellingen dus alle pijlen gericht op de woensdag ochtend dan. Waar.. nou de Vuntus op Loosdrecht zou wel eens een hele mooi kans kunnen hebben. De vorst heeft het water alleen nog afgekoeld en de sneeuw heeft geen kans gehad om vast te vriezen op het eerste ijs.. Dat beloofd wel zwart ijs! Zo sta ik rond 1100 bij de Vuntus op de woensdag, een paar dappere schaatsers hebben de eerste voorzichtige meters al gemaakt aan de randen. Yes, dat beloofd veel.. Dus schaatsen aan, prikkers mee, bij elkaar blijven en op elkaar letten en het avontuur kan beginnen.

De eerste ronde van het verkennen voelt zo goed, prachtig geluid, strak zwart ijs en sterk genoeg, voor nu, omdat het ook nog niet druk is. De ‘gezonde’ spanning is heerlijk en uitdagend en na de Vuntus eigenlijk helemaal rond te hebben gedaan, komt er dat moment. Dat moment wat eigenlijk altijd wel een keer komt met natuur ijs. Die eerste meters op de plekken waar nog niemand is geweest. Het zwart ijs betreden en zo hard genieten van het ongerepte en magische gevoel. Oftewel, recht oversteken, niet langs de randen maar volle bak over het midden. Met dit keer ook de onwijze mazzel dat ik Bas tegenkom, aan de rand van de Vuntus die zijn drone in de lucht heeft en me uitdaagt om ‘gelocked’ het avontuur aan te gaan… Waar ik heenga, gaat de drone ook, big brother achter me aan … kom maar op ! Even lachten naar de camera, mijn muts is het object dat hij zal volgen en ik vertrek.

In een streep rechtdoor, niemand om me heen, maagdelijk zwart ijs, de rust, het geluid en dr stilte tegelijk doet me alles vergeten. In het moment, gefocust op het ijs, alles in de gaten aan het houden en met een gezonde spanning genieten. Laagvliegen, zen en de drone blijft ( onopvallend ) volgen. Zo gaaf! Links en rechtsaf, helemaal dood, waar ik ga, gaat hij… tot ik stop en hij dreigend voor me stil gaat hangen ! Hilarisch… Ik rij terug naar Bas, aan de andere kant van de Vuntus, die met een enorme smile staat te kijken naar me en roept, dit was zo gaaf om te zien!!  Ik heb het alleen maar gedaan en heb geen idee hoe dat er van boven zal uitzien, maar kan me voorstellen dat het te gek zal zijn. Geduld, stuur hem je vanavond ..oké, thx!

Ik ben nog niet eens thuis of er komen alvast wat screenshots op mijn telefoon binnen, won, nu zie ik pas in een grote geheel waar ik over heen schaatste, de vlekken, de intens zwart stukken, de melkachtige delen, wat een waanzinnig beeld vanuit de lucht !!

#sportismooi

 

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment