• Afspreken? Bel +31 6 54 266 165

Van Maastricht tot Heerenveen

Toen de mussen de afgelopen de afgelopen weken bijna dood van het dak vielen, temperaturen bijna té goed zijn om hard te trainen, fietstrainingen een welkome afkoeling waren zolang je bleef trappen en schaatssprong trainingen echt bikkelen was, waren de gedachten van Edo en het team van project2NK eigenlijk maar bij één ding. IJS, zomerijs, de eerste zomerse schaats training in Thialf.

Werd er een week geleden nog super lekker getraind in het zuidelijkste puntje van Nederland in de omgeving van Maastricht, 143 km klimmen in een waanzinnige omgeving. Beloning gekregen voor het goede voorseizoen waarin op de juiste zones en gecontroleerd het vermogen werd opgebouwd en het tijdens alle klimmetjes echt super soepel en overtuigend naar boven kwam. Signalen  die in België het weekend daarvoor al kwamen en Edo overtuigend de drie dagen meters maken volbracht.

Klaar voor volgende fase. Deze week wordt er weer uitgeweken naar het uiterste Noorden. Heerenveen bied zomerijs in Thialf, dus daar worden de trainingen naar toe verhuist. Werken aan de techniek, vermogen inzetten om de details bij te slijpen. Van het zuiden naar het Noorden, project2NK doorkruist het hele land. De komende drie weken staan dus puur in het teken van het trainen op de schaats, het gevoel op het ijs en het maken van ijsmeters. Hard aan de techniek sleutelen en details aanpakken. Juist nu, optimaal in conditie, gefocusseerd en scherp wordt de techniek keihard onder de loep genomen. Waar zijn de knel puntjes, wat kan anders, wat kan beter, waar moet aan gewerkt worden. Kortom belangrijke weken, midden in het zomerseizoen voor Edo. Hier wordt een groot deel van de basis gelegd voor de winter,

Voor Edo is het vrijwel direct thuiskomen op het ijs, de overstap van de skeelers naar de schaats is er altijd een die even nodig heeft om te aarden. Je hebt werkelijk de eerste minuten het gevoel dat je helemaal niets aan je voeten hebt. De schaats past perfect, ijzers geslepen, is licht en reageert super. Dat slijpen is wel een dingetje. Iets waar je eigenlijk niet mee bezig bent, het slijpen van het materiaal, is dan wel zo bijzonder dat je het toevallig nu in ruim 30 graden kunt doen. Met je billen in het gras, blok stabiel op een betonnen plaat, slijpen, bramen, tot in de details het materiaal verzorgen. Hoe mooi is dat!

Thialf, de schaatstempel, heeft topijs, super vlak, snel en zo binnen in de hal is de temperatuur prima ( ..en 30 graden buiten is een mooi contrast) Het is niet druk, de mensen die er rijden hebben net als Edo een missie, ijs meters maken. Er is dus alle ruimte om te trainen, te bespreken, uit te proberen en meters te maken. De lat ligt hoog straks in de winter en Edo is super gefocused om goede trainingen af te werken. Gretig, serieus en vol energie werkt hij de oefeningen en rondes af. Opnames om direct en straks terug in de auto, te kunnen bekijken, wat gaat er goed, wat gaat er minder en wat gaat er fout. Nu is de tijd om daar aan te werken en de beelden helpen daar goed bij. Het visualiseren van de schaatsbeweging, de houding van het lichaam, het overbrengen van het vermogen naar de techniek, zoveel details en aandachtspuntjes die de sport zo mooi maken.

Het rijden van bochten valt deze zomer zo mooi op zijn plaats, direct volle druk, juiste houding en afzet. Edo perst ze er stuk voor stuk makkelijk uit. De shorttrack training van de afgelopen winter zetten nu zoden aan de dijk. Er is voldoende vermogen en de druk wordt eenvoudig gepareerd. Hier wordt iedereen van het team blij van. De stijgende lijn zet zich nu ook op het ijs voort. Maar er staat nog voldoend werk voor ons klaar, maar zo de eerste meters op het ijs zijn veel belovend. De komende 3 weken maakt Edo ca 18 uur ijsmeters, intensieve meters op een top ijsvloer. Omringt door de grootheden die voor of na ons het ijs mogen gebruiken, leerzame extra momentjes die je weer mooi meepakt.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment