• Afspreken? Bel +31 6 54 266 165

Run the city

Dat ik met lopen wel iets heb is bekend, Wakker worden, even snel het weer kijken, niet dat ik me er door laat stoppen, schoentjes aan, deur uit en gaan. Waar ik ook ben kan het, wanneer ik maar wil. Het is als horizontaal laagvliegen zonder last te hebben van de zwaartekracht, de zelf verkregen vrije om naar buiten te gaan en te bewegen.

Dat is verreweg het mooiste van het hardlopen, aan helemaal niets ben je gebonden. De loop locatie kan je kiezen maar de mooiste routes zijn ook die zo vanaf je voordeur beginnen. Beginnen in je eigen buurtje en de stad verder verkennen terwijl je meters maakt. Snelheid van ondergeschikt belang, gewoon lekker lopen, lettend op de zone waarin ik loop, zorgt ervoor dat elke keer maximaal kan genieten. Natuurlijk heb ik ondertussen vanuit de Jordaan waar ik woon mijn favoriete routes, maar ook juist onbewust de route te kiezen voelt zo goed. Loop je de ene keer over de grachten, door de rustige delen, langs de kantoren, zo het drukke centrum in, loop je de andere keer juist door een van de vele parken die Amsterdam rijk is.

Nooit is het hetzelfde, het is dynamisch en daarom ook wel zo bijzonder.

Afgelopen zondag, via het Westerdok liep ik naar het KNSM eiland en waan ik mezelf in een gedeelte waarbij enerzijds het IJ is en anderzijds de pakhuizen en brede kades het aangezicht zijn. Het was vroeg, nog wat glad langs de kade, maar met een zonnetje een perfecte route. Delen van de stad waar je niet altijd zomaar komt, bereik je met het lopen des te makkelijker en zo ontdek je ook in je eigen stad de ontwikkelingen die doorgemaakt worden. Via Java eiland terug richting de Jordaan, langs de andere kant van het water, zo onder de huizen aan deze kant door. De stad ontwaakt een een vriendelijke blik van de mensen die op hun terras naar het water kijken en ook op hun beurt genieten van het buiten zijn.

Ik wordt er wel een op aangesproken waarom ik het ‘ook’ juist leuk vindt om in de stad te lopen, het is de constante beweging  en verandering die er op de route plaatsvindt die het eigenlijk elke keer weer een nieuwe route maken. Lopen tussen de mensen, lopen langs de harde werkers van de stad, die je aanmoedigen, op gevoel de stad constant ontdekken is simpelweg te gek om te doen. Dat ik het in  mijn eigen stad al te gek vind, kan je voorstellen hoe blij ik wordt als ik kan lopen in een stad die ik niet ken. Maximaal genieten en ontdekken, hardlopend is dan echt super.

Natuurlijk loop ik net zo lief in de natuur en die is ook dichterbij dan wordt gedacht in de stad. De parken zijn mooie en super om te lopen, maar vanuit de Jordaan is het eenvoudig om snel de stad achter je te laten en via het Westerpark nog verder naar buiten te kunnen. Afgelopen week was ik even met Henk Jan Winkeldermaat mister Punkmedia in de stad, ergens op de Singel, plaatjes maken van mijzelf voor MijnMoment2017, nog net voor een loopsessie die ik na deze shoot had. De locatie was snel beslist, lopen in mijn eigen stad, vastgelegd door Henk Jan, die het geheel kan overzien hoe ik met het lopen op kan gaan in de stad.

#sportismooi en meer dan bewegen alleen

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment