• Afspreken? Bel +31 6 54 266 165

De stad ontdekken, vanaf het water, hoe zen is dat!?

Zomaar op de zaterdag middag, training in de ochtend op de skeelers, top weer, hard gereden, veel gereden en eigenlijk wel klaar voor vandaag. Maar door de prachtige zomerse temperaturen is een verkoeling zeker op zijn plaats. Naar om nou ook nog te zwemmen vandaag is wel wat overdreven. Maar het water roept, dus plan B, de SUP op de rug, fietsje pakken en bij Het Bimhuis het water op. Waarom nu juist daar? Omdat ik dan niet voor de pont hoef, die is me iets te groot en denk ook niet dat hij erg blij is als ik daar relaxed voor ga peddelen…

Dus bij Het Bimhuis, is de weg vrij voor een prachtige tocht aan de oost kant van mijn stad. Fijne van de opblaas SUP is dat je hem overal mee naar toe kunt nemen, binnen 5 min klaar bent om te gaan genieten. Dus aan de bak, pompen is het pittigste deel van het begin, net die 1 Bar halen is een beste sprint, maar als je daar even je best voor doet, ben je er voordat je het weet. Pomp naast de waterdichte tas voorop onder de elastieken, bidon en klaar om te gaan. Super lekker weer dus meer als een shortje heb je niet nodig.

Ik vertrek langs de Oostelijke Handelskade langs Java eiland richting KNSM eiland, het is lekker op het water, geen wind, wat bootjes maar die zitten veelal middenop het water. Zo langs de kade, al kijkende tegen de boten en pakhuizen is een gaaf gezicht zo vanaf het water. Bekend uitzicht als ik hier zwem, maar nu op de SUP zie je een hoop meer. Heerlijk. Amsterdam blijft het allermooist vanaf het water.

Ik SUP richting de Verbindingsdam, de brug onderdoor en kom aan bij het KNSM eiland. De schepen liggen hier haaks op de kade en geven daarom ook een ander beeld, Je vaart iets meer op het midden van het water waar het ook rustiger is. Aan de linker en rechterkant trotseren de woonarken de kade, super gaaf om zo te wonen op het water, maar toch in de stad. Als je zo doorvaart, lans de schepen, langs de nieuwbouw, langs de groenstroken aan het water, kom je op de punt van het KNSM eiland, voor je de grote vaart voorbij zien varen en de mogelijkheid hebben om daar nog voor te kunnen richting Borneo en Crucius. Wat voorheen de loodsen, overslag en pakhuizen waren wordt steeds meer wonen en werken. Borneo valt onder de noemer van Java en KNSM, Crucius is nu up coming nieuw. Super gaaf om dit stuk stad te zien groeien.

Geen centimeter wordt onbenut, maar toch oogt het niet te vol, het is speels en strak, maar zeker de details van vroeger zijn behouden gebleven. Boten en wonen, recreëren en erken in de mix. Zo vanaf het water een vet gaaf beeld van een deel van de stad dat zich aan het ontpoppen is. Kunst en historie in combinatie met strakke nieuwbouw en herinrichting van de handel van weleer. Ik heb er wel iets mee. Vaar je door, slingerend over Borneo, langs de zeeburgerkade, duik je zo Amsterdam Oost weer in en komt de combinatie van bestaande en nieuwbouw aan je voorbij. Wat een rust zo van het water is het, wat bijzonder dat je de woonschepen van de waterkant ziet, veelal open en toegankelijk, niet verstopt achter schuttingen en begroeid aan de kade kant. Pak je gewoon mee, als je ontspannen op de SUP zo voorbij vaart.

Zo zie je voor je de molen De Gooyer opdoeken, met aanleg steiger en een mooi moment om een klein drankje te doen bij Brouwerij ’t IJ, zeker nu je er toch bent en het weer zo optimaal is dat het wel op zijn plaats is om even te verkoelen. De SUP uit het water, op de kade en even een momentje pauze. Klein geluk zo midden in de stad. Tijd voor een verfrissende duik is daar ook zeker mogelijk en heerlijk. Zo geschiedde, verfrissend en een drankje.. kom maar door.

Dan peddel ik door, richting Scheepvaartmuseum, hoe vet om zo langs De Amsterdam te peddelen, groots en cool. Je steekt door langs Hannekes Boom, een vol terras, gezelligheid en bruisend, met een soort van 1,5 mrt. beleid. Ik sla over en peddel door richting het IJ. Het meest spannende stukje, maar als je goed rechts blijft, langs het BIMhuis, ben je voor je het weet weer de Jan Schaefer brug onderdoor en op de Java kade. De cirkel rond.

Je wordt nog getrakteerd op een prachtige zonsondergang zo vanaf het water, als je bij de fiets komt en een blik werpt op het laatste stuk dat je gevaren hebt. Genoten in mijn eigen bubbel, super zen op het water, Amsterdam echt op haar mooist!

Note: SUP is geen nordic walking op het water, het is puur core en zen, het is zijn in je eigen bubbel, rust en ontspanning to the max, echt !

#doen #sportismooi

 

 

 

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment