• Afspreken? Bel +31 6 54 266 165

Trainings meters in Limburg, laat het maar zien, Edo

Traditioneel fietsen we elk jaar wel Limburg Mooiste. Dit jaar alleen als onderdeel van het gehele traject en vandaag wordt en dan ook speciaal gekozen voor de klim route. Op een kleine 2,5 uur van Amsterdam, waan je je gewoon in iets als Frankrijk. Alles is er compleet anders. Vlak, dat is het er niet, de taal super vriendelijk, soms onverstaanbaar, het landschap waanzinnig, afwisselend en divers. Een serene rust die er heerst al vanaf een klein half uurtje na de start, dan is het grote peloton uitgewaaierd over het parcours en is een ieder volop aan het genieten en afzien.

Dit jaar pakken we het iets beter aan en kiezen ervoor om al een dag eerder naar het Zuiden af te reizen. Scheelt op de zaterdag ochtend een hoop gedoe en pakken we net iets meer rust. Dit weekend is de fietskleding nog net op tijd binnen (top werk door Kalas Sportswear) en kan Edo eindelijk in vol ornaat aan de bak. Kleding en fietsen in de auto en we kunnen.

De start van de autorit gaat voorspoedig, maar nog maar net op de ringweg aangekomen, sluiten we aan in de file die tot Maastricht. Na een lange rustige rit van een kleine 4 uur zijn we eindelijk in het Zuiden en kan het avontuur beginnen. Nog even de fietsen nalopen, bandjes verwisselen en remmen checken, kleding klaar, voeding klaar, ontbijt geregeld. Check.

Eten… iets Italiaans in de Oude Lieve Vrouwen buurt in Maastricht, klein drankje en even een rondje ontspannen door Maastricht gestruind, klaar voor morgen, klaar voor een mooie rit waarin Edo een eerste echte beloning gaat krijgen voor zijn harde werken en het gecontroleerd trainen van de afgelopen weken. Dat is het plan, dat is hoe we het gaan doen morgen. Edo op kop, ik knok me er wel achteraan.

Zaterdag ochtend, 07:00 aan het ontbijt, samen met Edo zijn oom en zijn maten, die in het zelfde hotelletje slapen, uitgerust en klaar om te gaan genieten. Super mooi weer, weinig wind en een uitdagend parcours ligt op ons te wachten. Nieuwe kleding voelt goed en het geeft ook wel een klein duwtje in de rug, ook mooi om de sponsoren van het project ook goed zichtbaar te hebben. Mede dankzij deze mensen is het avontuur dat Edo aan gegaan is met zichzelf nog mooier mogelijk. Daarvoor een grote dank aan de bedrijf sponsoren ( Carve, De Schaatsschool, Protest Sportswear, FCSreclame en Sportismooi) en de particulieren die Edo een warm hart toedragen. De start gaat soepel, we gaan op in de meute en het peloton verdeeld zich bij het eerste controle punt naar 4 verschillende routes en dat betekend dat het perfect rustig wordt op de gele route die we rijden vandaag.

LIK sportvoeding wordt vandaag mee gereden, nieuw concept, een lekkere gel!

De eerste klimmetjes laten niet lang op zich wachten, ze zijn klein en venijnig, de eerste nog wat druk, dus even goed opletten welke kant je gaat klimmen, maar al gauw merken we dat het makkelijk gaat. Lees voor Edo, die heeft besloten om op het grote blad vandaag de rit af te ronden. Nu is Edo de afgelopen weken o.a. veel buiten op de fiets geweest en heeft hij keurig gecontroleerd getraind. Niet forceren, vermogen maken en bouwen, rust en herstel zeker niet verwaarlozen, elke dag laten beginnen met een EC-HRV rustmeting die hem zijn vorm van de dag toont en bewust bezig te zijn met zijn voeding. Goed eten, alles eten en vooral gevarieerd, alcohol achterwege gelaten en hersteltijd zien als trainen. De trainingen werkt hij af op zijn eigen trainings zones uit zijn EC-HRV inspanningstest en luistert naar zijn lichaam. Klinkt misschien zaai, maar zijn resultaten doen zich vanzelf op, hij verliest een kleine 8 kg, bouwt een vermogen op waar hij straks de vruchten van gaat plukken en voelt zich eigenlijk steeds beter, ook tijdens en na de inspanning.

Het gemak waarop hij vandaag naar boven fietst voelt voor hem dan ook super goed en komt eigenlijk niet echt als een verrassing, hij heeft er voor gewerkt en vandaag mag het er dan uit. Kijken waar hij staat, hoe hij hersteld na de klimmetjes over de gehele rit van 143km met 2000 hm, mooie uitdaging voor de boeg.

Als we een goed half uur onderweg zijn komen we Edo zijn oom met zijn fietsmaatjes tegen ergens bij Gulpen, maar dan wel bovenop de berg en het eerste dorp met een mogelijke fietsenmaker is behoorlijk ver weg. Super balen, lopen geen optie dus besluiten we dat we hem zullen duwen naar het eerstvolgende dorp om daar te kijken of we het kunnen laten maken. Edo offert zich als eerste op en duwt de pechvogel de hele weg naar boven. Met groot gemak overigens.. Dat beloofd nog wat.

De fiets kan gemaakt worden, weliswaar niet op de meest optimale manier, maar zo kom je wel aan de finish, het heeft alleen wel erg veel tijd gekost. We besluiten om dan maar met elkaar de tocht uit te rijden. Samen sterk. Voor Edo elke klim overtuigend opspringen lijkt het wel, met zoveel gemak en constant op het buitenblad. Powerplay lijkt het wel wat hij hier aan het doen is. Maar nog beter is het herstel na elke klim vol gas, dat gaat zo snel, hij is sterk en krijgt het langzaam door welk gemak en kracht hij vandaag kan leveren.

De klimstukken in het parcours gaan een bijzonder beeld geven, iedereen probeert een keer weg te rijden voor Edo, maar wordt eigenlijk constant ruim voor de top gepakt, ruim erop en erover, zittend in het zadel en het grote blad rondpompend alsof het niets is. Zijn beloning voor de uren training smaken zoet! Dit is goed, zo net voordat we komende week aan een skeeler en schaatsblok starten in het trainingsprogramma zit het met de conditie, de kracht en het vermogen erg goed bij Edo. Precies op tijd, gaan !

Kopwerk, duwwerk, motiveren en net even dat zetje geven dat de minder goden vandaag van de groep ook meekomen en we samen straks bij de finish ‘Limburg mooiste’ kunnen begroeten, is de taak die Edo perfect uitgevoerd wordt. Voor hem doet dit veel, voelen en ervaren hoe zijn lichaam deze heuvels aankan, onverstoord kan genieten van een stukje fietsen en met deze wetenschap een mooi nieuw blok in gaat van zijn trainingen.

We rijden de tocht de laatste meters samen uit, als een ploeg samen op weg naar dat moment waar we et vanmorgen vroeg al over hadden, Limburg mooiste staat bij de finish en is trots op ons allemaal! Ik super trots op Edo, zijn werken, rusten en herstellen, zijn levenspatroon omgegooid en bewust professioneel het avontuur aan te gaan, betaald zich van daag uit.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment