• Afspreken? Bel +31 6 54 266 165

Kou is emotie…

Dat ik iets met kou heb is wel duidelijk, bewegen in de kou is super en eigenlijk presteer ik ook beter in de kou. Maar kou ook inzetten om het herstel te bevorderen dat is pas de uitdaging en het geheim dat ik nu sinds een jaar ook toepas. Als onderdeel van mijn trainingen, als essentieel onderdeel van het herstel, duik ik regelmatig de Cryot sauna van Freezlab in en dompel mezelf in temperaturen van -110graden. Gekkenwerk.. zeker, de eerste keer was doodeng en reuze spannend maar ook vrijwel direct de klik van dit voelt goed !

Wat is het nou precies?

Cryotherapie is niets nieuws. Het principe erachter is zelfs al eeuwenoud: het lichaam blootstellen aan extreme kou. Uit studie en onderzoek weten we dat kou ons immuunsysteem versterkt. Hetzelfde idee vind je in de sauna: in het dompelbad. Cryotherapie werkt net zo. Maar dan op een moderne, efficiënte manier. Na 3 minuten stap je als een ander mens uit de cabine. Vitaler, sterker en vrolijker.

Wat het precies bij mij persoonlijk deed de eerste, is niet zo goed te beschrijven, je moet het ervaren. Het is iets persoonlijks, maar met iedereen met wie ik hier geweest bent, komt met het zelfde. Dit voelt heel goed. Maar als ik het dan toch moet omschrijven kom ik uit op het volgende. Zodra je binnenkomt, is er een gezonde spanning en mate van onbekendheid. Op sloffen, met haarband en handschoenen aan hoor je de uitleg en laat je het op je inwerken.

Dan mag je naar binnen, de eerste kamer is, slechts -60 dus dat valt mee. Vrijwel direct voel je de kou die zich als een deken om je heen vouwt, chilli en goed te doen. Dan klinkt de stem, dat je de volgende deur in mag, het recht werk! Je sluit de deur en daar sta je dan, in -110 graden, luisterend naar muziek van Kool and the Gang die uit de speakers komt, it’s fresh, exciting …-))

Het gaat nog goed, maar dan gebeurd het. Je voelt letterlijk het bloed vanuit je tenen en vingers naar je borst trekken, naar de vitale organen, de rest is ondergeschikt lijkt het wel. Doet het pijn, nee, is het apart, dat zeker en ook wel een beetje spannend, maar als je op dat moment puur let op de ademhaling is het super goed te doen. Het voelt zelfs prettig en de tijd lijkt wel voorbij te vliegen. Elke 30 seconde hoor je een stem vertellen hoe lang het nog duurt, bij de tweede keer denk je al, he jammer het is al weer bijna afgelopen. Ma 3 min mag je er uit en dan begint het. Zodra je buiten de sauna bent, voel je je bloed echt stromen door je hele lichaam, warm, zuurstofrijk bloed dat door je lichaam heen giert. Het geeft een rilling die voelt als een geluks prikkel! Heerlijk. Vervolgens ga je lekker relaxen met een kop thee en kijk je uit over de atletiek baan in het Olympisch Stadion. Het lijf voelt super. Wat een herstel na de zware trainingen van de afgelopen dagen!

In het #project2NK traject zijn Edo en ik ook, in de periode van veel trainen en als afsluiter Limburgs Mooiste te hebben gefietst, direct de volgende ochtend naar Freezlab gegaan. Puur om te kijken hoe dit het herstel van Edo bevorderd, na de trainingen van de afgelopen periode. Voor Edo de eerste keer, dus die zit nog is de fase zoals boven beschreven. Het onbekende. Maar ook bij hem, was er ven de spanning, angst en verwondering, maar ook direct en de dagen erna zeker het super goed herstel van het lichaam dat dus ook super goed reageerde op deze vorm van kou.

Ook een afspraak maken om deze ervaring te krijgen, zeker doen!!

Freezlab Amsterdam
Olympisch Stadion 36
1076 DE Amsterdam

T: 020-2621054

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment