• Afspreken? Bel +31 6 54 266 165

Momenten pakken, niet afwachten

Zo aan het einde van 2022 was het spontaan weer zo’n moment. KNMI voorspelt een kort maar pittige vorst periode in Nederland. Alleen de aankondiging maakt een hoop los. Zou het? Kan het weer? Komt dat moment van absolute vrijheid en rust dan toch nog op de valreep. ? Ben er klaar voor, meer dan klaar…

Alleen anders dan alle andere jaren, heb ik te maken met enige ‘beperking’ gezien tijd. Roerig jaar achter de rug, knokken voor en nieuwe starts maken. Dan komt het dus, zoals altijd in een onverwachte periode, die je simpelweg pakken moet. Vroege vogels krijgen de dikste wormen en dat moet gezien de tijd dan ook maar de beste tijd zijn om op avontuur te gaan. Die spots opzoeken waar niemand nog geweest is, die spots niet direct delen maar even kunnen genieten van de maagdelijkheid van zwart ijs en de opkomende zon. Niet afwachten, dan maar een korte nacht met een prachtige beloning.

Deze dagen vallen wel samen met de afweging, korte of lange termijn beslissingen, in mijn geval zeker ook de lange termijn die van belang zijn. Veranderingen die het eigenlijk ook altijd toch weer net even specialer maken en dan toch die ijs momenten kunt pakken. Heerlijk. Dus de donderdag ochtend in het donker op weg naar Holysloot, het Goudriaan kanaal ( een nooit voltooid kanaal door Waterland !) niet te diep, dus snel dicht. Langs de rietkragen op strak zwart ijs dat nog heerlijk kraakt en fluit, uit de wind is dat dus laagvliegen en net als het eerste licht zich laat zien prachtig!

Mijn schaats maatje, net zo gek als ik, is wel te porren om mee te gaan vanmorgen… moet ik er meer over vertellen.. Nee dit ervaar je door het te voelen, er te zijn en vooral er samen van te genieten. Dat klein uurtje met de opkomende zon boven het IJsselmeer was de kers op deze taart van vanmorgen. Tot de zon op is rijden we het kanaal op en neer en racen we direct door waarom het vandaag krap in de tijd is. Afspraken voor de lange termijn maken. Maar wel met een glimlach van oor tot oor.. deze dag is super begonnen, dat neemt niemand me meer af.

Vrijdag ochtend leent zich misschien ook wel voor een vroeg start, al past de lunch logistiek een stuk beter. Dus draai ik het om en regel wat er geregeld moet worden vandaag dan eerst en dan heb ik wat meer speling in de middag… Naardermeer meepakken, stukje verder, maar ook stuk groter en met de zon erbij mooi om even te checken hoe het is om dan de zaterdag ochtend daar de zon tegemoet te rijden !!  1300 ben ik er en er wordt wel al wat gereden, maar er is nog meer dan genoeg zwart maagdelijk ijs over om te ontdekken..

Het ijs is super, dik genoeg, weinig wind, zwart en zwart zonder scheuren.. dit beloofd wat voor morgen ochtend daar het ook nog -9C wordt vannacht. Kan alles nog even aansterken en strak trekken en is er de perfecte situatie om de zon tegemoet te rijden morgen ochtend. Samen met de toppers van de maandag training, een sessie op locatie. Ik ben voor !! 08:00 Naardermeer .. kom maar door !Dus parkeren in het donker, door het weiland naar de vogeltel opstaplaats, hek over en daar de schaatsen aandoen. Rij je zo via het zijkanaal naar het grote meer. Logistiek ‘bijna’ perfect.. 08:30 en om 08:40 komt de gouden bal naar buiten.. tegemoet rijden is de beste start van de dag. Even alles vergeten…

Zwarte plaat ijs, die op je ligt te wachten, vraagt om bereden te worden dus als we de zon aangetikt hebben, rijden we het meer terug met de zon in de rug, kijkend naar je eigen reflectie op het ijs, zuchtje wind in de rug en in een flow bijna therapeutisch laagvliegen over het ijs. Puur geluk!

 

 

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment